marți, 6 iunie 2023

 

,,DIFERIȚI, DAR ÎMPREUNĂ!”



"Unii copii sunt precum niște roabe: trebuie să fie împinși.

Unii sunt precum bărcuțele: trebuie să fie vâslite.

Unii sunt precum zmeele: dacă nu le ții strâns de sfoară vor zbura departe, sus.

Unii sunt precum pisicuțele: tare mulțumite când sunt mângâiate.

Unii sunt ca niște remorci: folositoare numai când sunt trase.

Unii sunt precum baloanele: tare ușor de vătămat, de nu le mânuiești cu grijă.

Unii sunt mereu de nădejde și gata să te-ajute."

Elinor Schulman Kolumbus

 

 ,,DIFERIȚI, DAR ÎMPREUNĂ!”, proiectul pentru care am aplicat la BRAVoluntar, având ca partener Asociația Casa Tuturor București, s-a născut din analiza de nevoi pe care am realizat-o în comunitate, observațiile făcute conducându-ne la ideea că integrarea copiilor cu dizabilități în învățământul de masă este cheia reușitei acestora în viată, iar schimbul de experiență dintre copii va duce la consolidarea relațiilor și la definirea unor grupuri școlare care vor avea la bază integrarea, respectul, valoarea și mai ales, egalitatea de  șanse la educație de calitate și la un viitor mai bun pentru toți copiii.

    Educația integrată presupune oferirea de șanse egale tuturor copiilor în ceea ce privește accesul la educație cât mai aproape  de contextul normal al vieții. Este foarte important de menționat că și „copiii care au anumite dizabilităţi au trebuinţe de baza în creştere şi dezvoltare ca toți copiii. Identificăm: nevoia de afecţiune şi securitate, de apreciere şi întărire pozitivă, de încredere în sine, de responsabilitate și independenţă”. (E. Vrăşmaş, 1998).  Prin educația incluzivă se urmărește școlarizarea copiilor cu dizabilități în școli și clase obișnuite, acesta fiind și obiectivul principal al echipei de proiect Diferiți dar împreună.

Atelierele care se vor derula în cadrul proiectului nostru, Diferiți, dar împreună! au ca scop reducerea riscului de excluziune, fapt care se va realiza prin aducerea  împreună, în cadrul activităților, a 10 copii cu dizabilități și 15 copii fără dizabilități.

Rezultatele pe care le vizăm sunt următoarele :

-              Continuitate și integrare prin prezența copiilor vizați în acest proiect  la activități și ateliere tematice diverse, ceea ce va duce la păstrarea achizițiilor cognitive, dar și la dobândirea de noi cunoștințe, atât pentru copiii cu dizabilități, cât și pentru cei fără probleme;

-              Exersarea motricității, dezvoltarea musculaturii fine a mâinii, exersarea și dezvoltarea limbajului, îmbogățirea vocabularului activ și pasiv al copiilor;

-              Consolidarea relațiilor de prietenie dintre copii, dezvoltarea sentimentului de apartenență la grup cu respectarea nevoilor fiecăruia, încurajarea empatiei în rândul preșcolarilor fără dizabilitate în direcția protejării și ajutorării copiilor mai sensibili, așa încât aceștia să nu se simtă diferiți.

Crearea  unei comunități vii în cadrul căreia toți să se simtă valorizați și importanți, creșterea spiritului de voluntariat local, implicarea a cât mai mulți tineri din comunitate în activități de acest gen.

 

 

                                                                                      Profesor Învățământ Preșcolar  Florina Guțu


            Pentru că fiecare an școlar ne aduce o nouă oprtunitate de a crește, de a învăța și de a deveni cea mai bună versiune a noastră,...